Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчаниТОП новини
Популярно

На Еньовден стотици се събраха на фестивал на народната носия край Ямбол

На Еньовден фестивалът на народната носия “Модата се мени, фолклорът остава” за пореден път събра стотици пазители на традициите в тунджанското село Генерал Инзово, Ямболско. Малки и големи отвориха раклите на своите баби, за да покажат красотата, изобилието от багри, орнаментика и шевици от различни краища на България.

Фестивалът се провежда за седма година. Входът му е свободен, но с едно условие – посетителите да са облечени в народни носии.  Провеждат се различни конкурси – за автентична народна носия, за най-млад и за най-възрастен участник. Акцент в празника са характерните народни ритуали за Еньовден.

“С тези празници си поливаме коренчето българското, което трябва да бъде винаги свежо, особено и с днешния празник Еньовден – да бъде благодатно за хората. Хората, които се наричат българи, да имат възможността да се гордеят със своите празници, със своето отношение към българщината”, каза за БТА етнологът и фолклорист проф. д-р Николай Ников, който е част от журито.

В рамките на фестивала се провежда и изложението на традиционни гозби от региона “Селски мол – шарена трапеза”. Кулинарни кътове на над 20 села от община Тунджа изкушават посетителите с домашни баници, погачи, катми, сирене. Щандове на биопроизводители припомнят традиционните български вкусове – мед, биволско кисело мляко, плодове, зеленчуци.

Организатори на “Модата се мени, фолклорът остава” са община Тунджа, кметството и читалището в с. Генерал Инзово. На празника присъства и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Той също замени традиционния за парламента костюм според задължителния дрескод.

“Както са казали мъдрите хора – грижете се за вашите корени, за да може тези корени да се грижат за вас. Надявам се, че това което усещате днес, ще го запазите в бъдещето, и то ще ви връща към онази здрава основа, на която всеки един българин трябва да е стъпил, за да успява в живота”, каза Вигенин при откриването.

“Този празник е времето, в което да се срещнем и общуваме с приятели. Той е времето пак да облечем великолепните народни носии, а душите ни да се изпълнят с обич към родното и с усещане за принадлежност”, каза кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button