Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаСпортТОП новини
Популярно

БСП в открит разговор за проблемите в спорта

На спорта в България му трябват три неща: добре поддържана база, подготвени млади треньори, които да поемат щафетата от по-възрастните си колеги и повече възможности за участие на нашите спортисти в международни състезания. Около тези акценти се обединиха ръководителите на спортни клубове в Ямбол при среща, организирана по покана на БСП. Проблемите и възможните решения бяха обсъдени в открит разговор с кандидата за народен представител Божидара Божилова и общинския съветник от БСП в ОбС – Ямбол Капка Йоргова.

За да се случат нужните промени за развитието на спорта, са необходими спешни корекции в законодателната база и контрол върху работата на спортните клубове и федерациите, бе коментирано на срещата. Според треньорите не е достатъчно да копираме  западните модели, а трябва да следваме нашите традиции, нашата национална спортна школа, която е имала забележителни постижения, създала е световни величини в спорта и не веднъж е вдигала на крака публиката по стадионите.

Споделено бе и впечатлението, че масово в програмите на партиите липсва дори и думичка за спорта. В това отношение предизборната платформа на „БСП за България” е ярко изключение. В нея са заложени мерки като:

– Увеличаване на средствата в бюджетите на Министерството на младежта и спорта и на общините за спорт в свободното време и спорт за всички;

– Единни стандарти за спортна инфраструктура на национално и местно ниво;

– Структурна промяна в бюджетната политика на ММС. Повишаване източниците на финансиране на спорта и контрол върху изразходването на средствата;

– Широк достъп до спортни съоръжения и места за практикуване на спорт във всяко едно населено място и др.

На срещата бяха коментирани и проблемите с неясния професионален статут на треньорите, недостигът на млади кадри, които да заместят треньорите, които са вече в края на професионалната си кариера. Затова обаче е нужно ясно регламентиран статут на професията и достойно заплащане на треньорския труд.

Липсата на условия за адекватни медицински грижи за спортистите и лечение на спортни травми, които си имат своята специфика – и като лечение, и рехабилитация – бе друг дискутиран въпрос. Предложено бе в да се отдели един етаж в сградата на новата болница в Ямбол за спортен диспансер и да се привлекат лекари, рехабилитатори и специалисти по здравни грижи, които да се грижат за спортистите. „Парадоксално е днес в Ямбол да има 40 клуба и нито един методист, лекар, рехабилитатор, докато преди години е имало 12 клуба всеки с методист и поне рехабилитатор и трима лекари – специалисти за лечение на спортни травми”, коментираха треньорите.

Кандидатът под номер две в листата на БСП за България” Божидара Божилова благодари на участвалите за конструктивния разговор и направените предложения. Тя припомни, че всички проблеми, които се повдигат по време на срещите на кандидатите за депутати, се записват и обобщават, за да може после да се настоява за тяхното решаване по сектори.

Срещите на кандидатите на „БСП за България” в област Ямбол продължават и с други професионални общности, организации и по населените места в региона.

Източник: www.netnews.bg

Подобни публикации

Back to top button