Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Възстановяват средновековната крепостна стена в Ямбол

Започна възстановяването на останките от средновековната крепост Дъбилин в Ямбол. Извършва се надзиждане на стената, възстановяване на кръглата кула и облагородяване на пространството. Проектът е дело на архитект Милена Каменова и е дарен от нея на Ямбол. Дейностите са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство и с Министерство на културата, обяви кметът Валентин Ревански в своя фейсбук профил.

Средновековната крепостна стена в Ямбол е обявена за паметник от национално значение. Десетилетия наред обаче беше закрита от погледите, обрасла в растителност и засипана с боклуци. Възстановяването ѝ започна преди две години като районът беше почистен от местната управа и ученици. Впоследствие беше монтирано и осветление, разчистват се и алеите за достъп до нея.

“Самата крепост в момента, в който е била построена, е била оградена и от трите страни с река Тунджа. Тя е построена вероятно някъде във втората половина на X век и е със значителни размери, приблизително около 46 декара, има издължена форма с вход от изток”, разказа директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол – археологът д-р Стефан Бакърджиев.

През втората половина на XIV век крепостта е била фамилно владение на Шишмановци. Намирала се е на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград на север, както и черноморските градове Анхиало и Месембрия с Боруй и Филипопол на запад.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button