Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Продължават кукерските игри в Тунджанско – хлопки ще огласят селата Чарган, Челник и Кабиле през уикенда

Продължават кукерските игри в Тунджанско. Тази събота и неделя от кукерски хлопки ще бъдат огласени селата Чарган, Челник и Кабиле.

Както съобщи БТА, съхранените самобитни маскарадни традиции в община Тунджа „оживяват“ в 13 села в региона от 3 февруари до 24 март тази година.

По традиция в първия ден кукерите ще обикалят къщите, за да е здрава и плодородна годината, а във втория ще пресъздадат обичая по заораване и засяване на нивата на площадите на селата.

Кукерската група от село Чарган е една от най-многобройните в ямболския регион. Към нея всяка година се присъединяват малки и големи, които се завръщат от различни краища на България и от чужбина, за да спазят обредния ритуал.

„И това е много радостно, понеже всички къщи се пълнят, събират се много приятели, става един много хубав празник“, разказа 27-годишният кмет на селото Стоимен Петров. Той е един от ревностните пазители на традицията и играе кукер от дете.

Отколешната традиция се е съхранила в селото през годините. „От това, което съм чувал от по-стари кукери, по време на комунизма е имало забрани да играят в селото. Нашите кукери обаче са били малко инати и са обикаляли около селото, спазвайки традицията“, разказа още той.

По думите му чарганските кукери спазват стриктно традицията и не допускат жени да участват в обредния ритуал. Всички персонажи се изпълняват само от мъже. Единствените жени в групата предвождат кукерското шествие, облечени в носии, носейки дървена табела с името на селото.

Местните кукери, както и тези от съседните села Победа и Калчево, се отличават с характерни зооморфни маски. „Представляват животински глави на селскостопански животни – бивол, крава, вол, теле и каквото може да роди нашето въображение“, допълни Стоимен Петров.

БТА припомня, че кукерите от Чарган „влязоха“ в януарския брой за 2021 г. на сп. “National Gеographic”, озаглавен „Земята на кукерите“. Изданието отдели две страници на тях в снимки на фотографа Иво Данчев, който от години изследва маскарадната обредност в страната.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button