Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

На 70-ата годишнина на фолклорния ансамбъл „Тунджа“ е посветен годишният календар за 2024 г. на община Тунджа

На 70-ата годишнина на фолклорния ансамбъл „Тунджа“ е посветен годишният календар за 2024 г. на Община Тунджа. Традиционното за всяка година луксозно издание беше официално представено днес с изложба в сградата на общинската администрация.

На страниците му тази година е запечатана красотата на народните носии от различните етнографски области в България, танцьорите и музикантите от ансамбъла, на фона на живописни кътчета от тунджанския край.

Снимките са дело на Тоти Баджаков. По думите му кадрите не са статични – танцьорите са играли хора, а музикантите са свирили. Заснемането на календара се е превърнало в едномесечен концерт, пошегува се фотографът.

Фотосите са правени в лесопарк „Бакаджик“, по поречието на Тунджа, в подножието на Манастирските възвишения, в тракийския и античен град Кабиле, в етнографската Акбунарска къща в село Генерал Инзово, на скалите край село Скалица, разказа още той.

Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ е емблематичен, не само за община Тунджа, а и за целия регион. Той е хранилище, не само на местния фолклор, а съхранява фолклорното наследство и богатство на територията на цялата страна, каза кметът на община Тунджа Станчо Ставрев.

„Посветили сме официалния календар на Общината на тях, защото малко са културните институти, които са успели да издържат на предизвикателствата на времето. Да се съхранят като формат и енергия, за да продължат да съхраняват и популяризират нашето фолклорно наследство“, допълни кметът.

Миналогодишният календар на местната администрация представяше най-старите и ценни икони от над 170-годишни православни храмове на територията на община Тунджа. Изданието за 2023 г. бе озаглавено „Духовните съкровища на Тунджа“.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button