Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Елхово отбелязва празника на града, който е свързан с указ на Цар Борис ІІІ

Елхово отбелязва празника на града. Тази година той съвпада и с големия християнски празник Благовещение. Двойният празник започна с благодарствен молебен за здраве в храма „Св. Димитър“. Състоя се и традиционното общоградско шествие, предвождано от духовия оркестър и мажоретния състав при Общинския детски комплекс. Последва слово на кмета Петър Киров и фолклорен концерт на всички самодейни състави от крайграничната община.

„Град с хилядолетна история, с богато и съхранено през вековете културно-историческо наследство, Елхово укрепва и се утвърждава като административен и стопански център в Югоизточна България. В празничния ден, с благодарност и признателност трябва да си спомним и за всички наши предци и съграждани, работили за изграждането на нашия град“, каза кметът Петър Киров и добави, че усилията на Общината за развитието на града ще продължат.

На празника на града присъстваха и заместник-министърът на земеделието Георги Събев, областният управител на Ямбол Георги Чалъков, почетни граждани, представители на местните и държавни институции в област Ямбол.

Празничната програма днес продължава със спектакъла „Зехтъ, Радке, зехтъ“ на самодейния театър при елховското Читалище „Развитие“ от 18:00 часа. Постановката е създадена по комедията „Михал Мишкоед“ на Сава Доброплодни. Празничната вечер ще завърши с пищна заря и концерт на поп певицата Тита и балет „Nana Dance Project“, който е с начало 19:30 часа на централния площад.

По случай празника, на 23 март общинските съветници решиха със званието „Почетен гражданин на Елхово“ да бъде удостоен сумистът Даниел Иванов – Аоияма Косуке. Той е роден в Елхово на 19 юни 1986 г. Номинацията е за постигнати изключителни успехи в международни изяви в областта на спорта. Името му ще бъде вписано в летописната книга на Елхово. Отличието ще му бъде връчено при идване на спортиста от Япония на родна земя, уточниха от Общината.

Празникът на Елхово по традиция се отбелязва в последната събота на март всяка година. Поводът е указ на Цар Борис ІІІ, който влиза в сила на 26 март 1925 г. С него населеното място придобива статут на град и турското му име Казълагач е заменено с българското име Елхово.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button