Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Житните посеви в Ямболско са в много добро състояние, очаква се добра реколта

Състоянието на посевите с ечемик и пшеницата в Ямболска област е много добро. Прогнозите са и за добри добиви, близки до миналогодишните. Очаква се жътвата в региона да започне след около две седмици, ако няма дъждове, съобщи за БТА директорът на Областната дирекция “Земеделие” Вилиян Вълков.

“Реколтата по никакъв начин няма да е по-лоша от миналогодишната, която беше средно 500 кг/дка за пшеницата и 520 кг/дка за ечемика. Липсата на есенни дъждове попречи за покълването, но се компенсира с топлата зима и дъждовната пролет”, посочи Вълков.

През настоящата стопанска година в област Ямбол засетите с пшеница площи са над 720 хил. дка, което е с около 26 хил. дка по-малко от предходната. С ечемик са засети близо 61 хил. дка, или с около 3 хил. по-малко от миналогодишните.

Състоянието на пролетниците към момента също е добро. Площите със слънчоглед са близо 44 500 дка, което е почти колкото предходната стопанска година, каза още директорът на Областната дирекция “Земеделие”.

По думите му априлските дъждове са се отразили много добре на равномерното поникване на слънчогледа. Тази година в Ямболско няма проблеми с масово нашествие на щурци, унищожаващи посевите, както миналата година.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button