Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Поетичното шоу „Аз съм Сириус“ гостува в ямболския Безистен на 14 юни

На 14 юни (петък) от 17:30 часа, в ямболския Безистен ще се проведе поетичното шоу „Аз съм Сириус“, посветено на 80-годишнината от рождението на българската поетеса Ваня Петкова. Музикално-поетичният спектакъл ще бъде съпроводен от изложба на 38 творби на самата авторка. Тези рисунки са използвани като илюстрации в антологията „Аз съм Сириус“.

„Аз съм Сириус“ е посланието на Ваня Петкова към вечността. Поетесата често e определяна като „бунтарката“ и „най-космополитната“ личност в българската литература. Нейни творби са издадени на пет континента. Тя е сред трите български поетеси заедно с Елисавета Багряна и Блага Димитрова, влезли в най-голямата трансконтинентална англоезична енциклопедия за жените поетеси-гении.

Тя е авторка на текстовете на редица известни български песни, сред които „Дискотека“ на група „Трик“ и Етиен Леви, „Старите камбани“ на Йордан Марчинков, „Влюбена в мен“ на ВИГ Фактор и др. През 1983 г. „Балкантон“ записва плоча на Ваня Петкова, с авторско изпълнение на поетесата. Ваня Петкова става и автор на текста на символичния химн на арменската общност в България „Арменски очи“ в изпълнение и композиция на Хайгашод Агасян.

Тази година изпълнителят Деян Неделчев създава песен по стихотворението на Ваня Петкова „Бъди“, със същото название.

В ямболския Безистен най-ярките моменти от живота на поетесата ще ни бъдат представени на живо заедно с мултимедиен филм от нейната дъщеря – журналистката Оля Ал-Ахмед. Тя също като майка си е бунтарка. Първа открива факта за ареста на българските медици в Либия, помага и за спасяването им като превежда обвинителния акт и Либийския наказателен кодекс, за да им бъде изготвена защитата. Носителка е на 38 награди за журналистика и публицистика, включително „Най-добър журналист за 2022“, „Журналист без граници“, „Най-добър международен журналист за 2024“ и други.

Като дете, Оля помага на майка си в рециталите – с музикалния съпровод, с акомпанимент на пиано. Сега тя е изпълнител на спектакъла, който ще видим в ямболския Безистен на 14 юни. А режисьор е внукът на Ваня Петкова и син на Оля – Джоузеф Ал-Ахмед.

Събитието е възможност за почитателите на поезията и изкуството да се докоснат до творчеството на Ваня Петкова и да се насладят на един незабравим поетично-музикален спектакъл.

Входът е свободен.

Източник: www.yambolpress.bg

Подобни публикации

Back to top button