Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини
Популярно

Община Тунджа отбелязва с двуседмични прояви празника си – 22 април, Ден на земята

Община Тунджа отбелязва с двуседмични прояви празника си – 22 април, Международен ден на земята. Предвидена е богата програма – театрални постановки, концерти, изложби ще гостуват в голяма част от 44-те тунджански села, съобщиха от Общината.

Част от програмата са и традиционните общински фолклорни празници „От Цветница до Гергьовден“ в село Генерал Инзово, „За хляба наш“ в село Симеоново и „Хоро се вие, песен се пее“ в село Тенево.

В селата ще гостуват Драматичния театър „Невена Коканова“ и Държавния куклен театър „Георги Митев“ от Ямбол. Те ще представят съответно постановката „Хитър Петър“ по Маргарит Минков и куклената пиеса „Цар Лъв“. Предвидени са срещи с писатели под надслов „С топлия дъх на чернозема“ и концерти на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и певицата Вили Русева.

Празничната програма включва и посещение на деца в авиобаза „Безмер“ край едноименното тунджанското село в Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април. На 19 април ще бъдат връчени традиционните стипендии на ученици и студенти.

Пред новия храм „Покров на Пресвета Богородица“ в село Завой на 8 април ще бъде открита фотоизложба „Духовните съкровища на Тунджа“ на фотографа Стефан Каменов. В нея ще бъдат представени фотографии на уникални икони от най-старите храмове в тунджанските села.

Кулминацията на празника ще бъде на 21 април. Програмата за този ден включва фермерското изложение „Произведено в Тунджа“, тържествена сесия и церемония за връчване на наградите за празника на общината, както и заключителен концерт на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“.

Община Тунджа е една от малкото в страната, които са съставени само от села. Създадена е като административна територия през 1987 г. с държавен указ от 6 октомври. Земеделието в 44-те тунджански села е развит отрасъл, затова и празникът се отбелязва в Международния ден на земята.

Подобни публикации

Back to top button