Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

На кръгла маса под патронажа на областния управител обсъдиха перспективите пред народните читалища

Кръгла маса на тема „Нови идеи, нови възможности“ за народните читалища се проведе днес в Областна администрация Пазарджик. Зам.-председателят на Съюза на народните читалища Минко Стефанов и зам.-областният управител Стефан Димитров дискутираха перспективите за развитие на читалищното дело с председатели на читалища и читалищни дейци от област Пазарджик. Събитието премина под патронажа на областния управител Валентина Кайтазова.

„По инициатива на ръководството на Съюза на народните читалища успяхме да организираме тази среща и в нашата област, тя е част от поредицата подобни кръгли маси, които се провеждат във всички областни центрове на България и в името на общата ни цел – развитие на читалищното дело, обмен и популяризиране на добри практики, споделяне на предложения за промяна в нормативни актове, касаещи дейността на читалищата и разбира се нови идеи и нови възможности, каза зам.-областният управител Стефан Димитров в началото на срещата. Той допълни, че област Пазарджик има изключително развита мрежа от читалища, с богата палитра от дейности, самодейни състави в различни изкуства, които активно участват в общински, регионални и национални форуми. „Благодаря на всички представители на народни читалища, които се отзоваха на поканата на областния управител, адмирации за всичко, което правите в благородната мисия да опазвате и популяризирате българския фолклор, традиции, бит и култура, каза Стефан Димитров.

Зам.-председателят на Съюза Минко Стефанов изрази удовлетворението си от доброто партньорство между читалищата, Съюза и институциите в област Пазарджик. Той припомни, че Пазарджик е един от трите града, заедно със Севлиево и Сливен, които през 1911 г. инициират създаването на Съюза на народните читалища. Паралелно с добрите традиции, които пазим и популяризираме, трябва да потърсим и нови възможности в динамично развиващия се дигитален свят., каза г-н Стефанов и представи пред участниците в срещата основните направления и проекти, по които работи Съюза. В хода на дискусията Минко Стефанов отговори на конкретни въпроси, зададени от присъстващите председатели и секретари на читалища, свързани с финансирането на читалищната дейност, опазването на културния и сграден фонд, възможностите за работа по проекти.

Участниците в срещата попълниха анкети, в които отправиха конкретни предложения и идеи към ръководството на Съюза на народните читалища.

Източник: www.pzdnes.com

Подобни публикации

Back to top button