Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПолитикаТОП новини

Избраният за член на ВСС Васил Петков: Съдебната власт трупа негативи заради стария Наказателен кодекс

Съдебната власт трупа негативи върху себе си заради законодателни решения или липсата им, както и заради стария инструментариум, с който е въоръжена – например Наказателният кодекс (НК) е от 1968 година. Това каза в интервю за БТА председателят на Окръжния съд в Ямбол Васил Петков, който е избран за член на новия Висш съдебен съвет (ВСС).

„Много често се коментира защо толкова ниско наказание е наложено за дадено престъпление. Отговорът е прост – защото толкова е предвидено в закона. Когато в НК е предвидено присъдата да е до три години лишаване от свобода, няма как съдът да наложи, примерно, пет години. Съдът само прилага закона, такъв какъвто е“, подчерта магистратът.

Според Петков често се говори за бавно правосъдие, но обвиненията невинаги са основателни. Забавянията по някои от придобилите публична известност наказателни дела много рядко се дължат на действия на съда. Най-често те са в резултат от действия на страни, които водят до забавяне на процеса.

„Например по дело с 5 подсъдими, които са с 10 защитници, може да се направи елементарна сметка, ако всеки от тях обективно се разболее по веднъж, колко ще се забави производството. Разбира се, има и други проблеми, но така или иначе проточване на процеса с пет, шест, десет години понякога, дори обезсмисля делата, да не говорим, че лишава обществото от усещането за справедливост“, каза още той.

Председателят на Окръжния съд в Ямбол добави, че за бързия изход на делата значение имат също натовареността и кадровата обезпеченост на съдилищата.

„Бързината на правосъдието в България обаче не е коренно различно от средната за Европейския съюз. Още повече, че в административното правосъдие сме в едно от челните места, в гражданското – също. И по наказателните дела показателите не са по-лоши в сравнение с повечето съдилища в съюза“, отбеляза още Васил Петков.

Той коментира и отчета за 2022 г. на ямболския съдебен район, който обхваща Окръжния и Районния съд в областния град, Районния съд в Елхово и този в Тополовград. По думите му малък е делът на отменените съдебни актове. Отбелязан е ръст на делата, свързани с миграционния натиск, особено в съда в Елхово.

В съдебния район са постъпили за разглеждане общо 7555 дела, които в преобладаващата си част са решени в тримесечен срок. Свършените дела общо за съдилищата от съдебния район са 7699. През годината са осъдени 1076 лица. Постановена е и една доживотна присъда.

„Като цяло в страната рядко се постановяват доживотни присъди. Данните за изминалата година са един отличен атестат не само за бързина, а и за качеството на правосъдието в съдебния район“, каза административният ръководител на Окръжен съд – Ямбол.

През 2022 г. председателят на Окръжен съд – Ямбол е постановил осем отказа за използване на специални разузнавателни средства (СРС), тъй като исканията не са били мотивирани. Според Петков обаче „има прогрес по отношение на качеството на исканията от страна на прокуратурата и службите – полиция, ДАНС. Доста по-прецизни са вече и съответстват на изискванията, предвидени в Закона за СРС“.

Относно върнатите на прокуратурата дела той коментира, че „това не са толкова често срещани случаи“. Окръжният съд в Ямбол през 2022 г. е върнал само четири дела. По думите му въвеждането на разпоредителното заседание по делата от общ характер е положителна законодателна промяна в тази посока.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button