Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитика
Популярно

Близо 3000 подписа против създаването на база на НАТО край Ямбол са внесени в Областната администрация

Близо 3000 подписа против създаването на многонационален боен щаб на НАТО край Ямбол са внесени в Областната администрация. Подписката е инициирана от местната структура на Коалиция „Левицата!“ и започна през август миналата година.

Според инициаторите повече от шест месеца няма яснота какво точно ще се случва във военните поделения между Ямбол и село Кабиле.

„Един път ни съобщават, че ще е дивизия, която е с численост до 8500 човека. Друг път ни казват, че ще бъдат четири бригади, а много добре знаем, че една бригада е с численост до 5000 човека, или общо 20 000“, каза областният председател на ПП АБВ Здравко Златаров.

„Всяка една военна база, без значение на коя държава, застрашава региона, в който е разположена, при евентуална терористична атака или военен конфликт. Като граждани, ние сме длъжни да направим каквото е възможно за нашата сигурност и сигурността на нашите деца“, допълни той.

„Адмирал Емил Ефтимов, в свое изявление казва, че ще има толкова военнослужещи, колкото са достатъчни, за да се даде бърз и адекватен отговор, но не пояснява на какво ще е този отговор“, посочи Мими Караколева, която е начело на местната структура на „Изправи се.Бг“.

Областният управител на Ямбол Биляна Кавалджиева-Димитрова увери, че подписката ще бъде изпратена в най-кратък срок по законовия ред до компетентните институции – Министерство на отбраната и Министерския съвет.

По думите ѝ е необходима активна разяснителна кампания сред населението. „Не става въпрос за база на НАТО, а за българска база, която ще бъде собственост на българската държава, и в нея ще се обучават и български военнослужещи“, заяви областният управител на Ямбол.

БТА припомня, че кметът на Ямбол Валентин Ревански обяви, че е готов да инициира местен референдум по темата. От местните структури на БСП и „Възраждане“ изразиха готовност да подкрепят евентуален референдум.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button