Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураПрепоръчани
Популярно

Започва ремонт и модернизация на Регионалния исторически музей в Ямбол

Започва ремонт и модернизация на Регионалния исторически музей в Ямбол. Началото на строителните дейности беше дадено днес със символична церемония „първа копка“ и водосвет.

Реконструкцията на музейната сграда е на стойност над 1,9 млн. лева, като от тях 1,2 млн. лева са осигурени от Оперативната програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., а останалите – чрез заем от „Фонд за устойчиви градове“.

Ремонтът е дългоочакван, посочи кметът на Ямбол Валентин Ревански и изрази надежда, че ще бъде завършен качествено и в срок. „Един проект, който в миналия програмен период беше заложен като резервен, но благодаря на екипа, че ще се случи в този програмен период“, каза кметът на Ямбол.

Проектът предвижда и разширение на досегашната сграда. Вторият етаж ще бъде достъпен за хора с увреждания. Ще има и допълнителна зала за временни изложби, конференции и концерти. Ще бъде обновено вътрешното обзавеждане – витрини, художествено осветление, което ще даде възможност по съвсем модерен начин да бъдат експонирани най-ценните артефакти, уточни директорът на музея д-р Стефан Бакърджиев.

Проектът е съобразен изцяло с изискванията на специалистите в музея. Предвидени са мерки за енергийна ефективност, така че да се създаде и по-добра среда и за самите хранилища – със съответната климатизация и поддържане на влажност, температура за съхранение на историческите ценности, подчерта арх. Георги Георгиев, който е автор на проекта.

Срокът за приключване на ремонта е до края на декември тази година.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button