Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Община Болярово настоява за откриване на ГКПП „Странджа – Малкочлар“

Болярово отново настоява за откриване на Граничен контролно-пропускателен пункт„Странджа – Малкочлар“. Граничен пункт между българското и турското селище ще поеме част от туристическия поток от другите три пункта – „Лесово“, „Капитан Андреево“ и „Малко Търново“, като това ще облекчи значително трафика, каза кметът на крайграничната община Христо Христов.

Граничен пункт край Странджа е съществувал от 1903 до 1948 г. Инициативата отново да бъде разкрит е от 2005 г., когато за целта Министерският съвет одобрява проекторешение за спогодба между България и Турция. В него е включено и разкриване на пунктове при Резово – Игнеада, Белеврен – Ахлатлъ, припомни кметът.

Близо 20 години обаче намерението на държавата отлежава на фона на дългите опашки и чакане с часове на границата, подчерта Христов: „Ние говорим за един малък туристически пункт само за леки коли. Това ще помогне районът да стане по-атрактивен, да се насити с малко повече присъствие на хора, движение и живот. Ние не сме се отказали. За съжаление този въпрос става особено актуален само преди парламентарни избори“.

Селото е само на километър и половина от турското селище Малкочлар. Преди пунктът да бъде закрит, в Странджа живеят над 2000 души, а сега постоянните му жители са едва 24. Местните се надяват с възстановяването на пункта районът отново да се оживи, каза пред БТА кметският наместник Иванка Чалъмова.

„Там е била най-голямата митница, граничната застава е била голяма, докато сега всичко тъне в разруха. Имаше постановление да бъдат възстановени трите най-големи митници, но всичко се свежда до обещания от избори на избори“, добави кметският наместник на село Странджа.

През 2013 г. по Програмата за трансгранично сътрудничество общините от двете страни на границата разработват и технически проект за пътна връзка. Предвидено е изграждане на 2,35 км презграничен път – 1,35 км в Боляровско и един км на територията на община Кофчаз.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button